söndag, april 09, 2017

Österut från Mosel

Den 9:e april lämnade vi Moseldalen för denna gång, efter en dryg vecka.
Vi hamnade så småningom i den lilla staden Bad Sobernheim. Där fanns en trevlig ställplats bredvid ett sommarcafé. Det är byggt som en liten svensk villa (trähus) och har en svensk minigolfbana. Dessutom säljer man svenska souvenirer. Varför denna vurm för Sverige fick vi ingen klarhet i, men populärt verkar det vara.
Dessutom fanns en 3,5 km lång barfotavandringsled där man går på olika underlag. Skorna ställer man i ett skåp innan promenaden.
Alldeles intill flyter den lilla floden Nahe, som gett namn åt det här vindistriktet.
Mistlar är något vi förknippar med Frankrike, men är vanliga även i vissa delar av Tyskland. Och så här stora är björklöven här nere.
Vädret är fortsatt fantastiskt, ca 20 grader och en gassande sol!
Nästa dagsetapp gick till Oppenheim vid Rhen. Ställplatsen var trist och asfaltplanen framför användes som övningsplats för en körskola för motorcyklar. Men vi var rätt trötta efter dagens körning och stannade där i alla fall.
Rhen är bara ett par hundra meter bort, men man ser inte floden. Det finns inte många bra ställplatser alldeles vid Rhen och dessutom är det många industrier längs floden.
 Men det var bara en kilometer till gamla stan och den var sevärd som alltid. En av många bra saker med Tyskland är att det oftast finns en väl bevarad gammal stadskärna. Mindre städer, som den här, hade ingen militär betydelse och klarade sig från bombningar under andra världskriget.
11:e april. Freudenberg, en liten stad strax sydost om Frankfurt. På ställplatsen har vi floden Main framför oss och ett brant berg, med en borg högst upp, bakom oss.
Vackra korsvirkeshus även här.

 Liksom på Mosel är det en hel del trafik av pråmar och kryssningsfartyg på Main.
I stora delar av Tyskland är det riktigt bergigt, ibland med riktigt snäva serpentinkurvor. Har man åkt omkring här nere så inser man att Sverige är ett väldigt platt land med, på sin höjd, en del backar.


Under den fortsatta resan österut stannade vi vid ett IKEA för att komplettera påskmaten med olika svenska sillar och kaviar.

Att IKEA är populärt även här är det ingen tvekan om. Det var faktiskt lite svårt att hitta en parkering för husbilen.

Vi passade även på att köpa IKEA:s egen öl (gjord i Sverige).



 Dagens etapp slutade vid en landsortsrestaurang i Sulzheim. Vi parkerade inne på gården med el-anslutning, som vi fick betala en slant för. Pastellfärgade hus gjorde att vi förstod att vi kommit in i forna Östtyskland.
Naturligtvis åt vi middag på restaurangen och det var bra.

2 kommentarer:

FREEDOMtravel sa...

Det finns många fina städer i Tyskland! Att IKEA gör egen öl visste jag däremot inte!!! Glad Påsk och hälsningar från Tallinn!

Håkan och Inga-Lis sa...

Glad påsk och hälsningar från oss också!
Är ni i Tallinn med husbilen eller "bara" som vanliga turister..?